Email:
Wachtwoord:
Account maken?   Wachtwoord vergeten?   

Examens en graduaties

Onze judoleraren Jan Peters, Sjoerd Peters en Mark van der Linden hebben de bevoegdheid om voor de Judobond Nederland (JBN) examens af te nemen en banden uit te reiken. Bij onze vereniging zijn het examensysteem en de bijbehorende banden (graduaties) anders dan bij de andere verenigingen en judoscholen in deze regio. Dit systeem is door judoleraar Jan Peters om een aantal redenen zo opgezet.

De judoka's verschillen niet alleen heel erg in leeftijd, maar daardoor ook in lichamelijke ontwikkeling, manier van omgaan met andere judoka's en de snelheid waarmee zij dingen leren. Dit is een reden om uit te gaan van een indeling van leeftijdsgroepen waarbij elke leeftijdsgroep wat anders benaderd wordt. De groepen zijn:

pupillen . . . . . . . 6-7-8 jaar
aspiranten . . . . 9-10-11 jaar
junioren . . . . . 12-13-14 jaar

Ook de graduaties zijn aangepast aan de genoemde indeling in leeftijdsgroepen.

Pupillen : Deze dragen een witte band. Zij doen twee keer per jaar examen voor gele slip, oranje slip, groene slip enzovoorts, meestal januari en juni. Voor de kleinere judoka's is het belangrijk dat zij twee keer per jaar een beloning krijgen voor hun ijver, inzet en gedrag.

Aspiranten : Deze dragen een gele band, oranje band, groene band enz. met witte slippen. Zij doen één keer per jaar examen (meestal in juni). Voor deze leeftijdscategorie is bevrediging van bewegingshonger en een goede bewegingscoördinatie het belangrijkste.

Junioren : Deze dragen een gele, oranje, groene en zelfs nog hogere band zonder slippen zoals bij de senioren. In deze leeftijdsfase zijn de belangrijkste doelstellingen: steeds meer bezig zijn met en zich richten op het echte judo in al zijn facetten.

Vanaf de gele band (aspiranten en junioren) wordt de kleur band door de JBN geregistreerd. Hiervoor moet je wel minstens een half jaar lid zijn van de JBN en een vorige kleur band minstens een half jaar geleden gekregen hebben.

DAN GRADEN:
Wanneer je 16 jaar of ouder bent en minimaal 1 jaar in het bezit van de bruine band mag je examen doen voor de 1e DAN graad ofwel de zwarte band. Dit is een examen dat afgenomen wordt door een JBN-examen-commissie van 3-4 leraren in Born. Meer informatie hierover kan bij de judoleraren worden verkregen.@

Laatste nieuws

19 december 2022
Kerstvakantie!
22 januari 2023
Examens judo 4 en 7 februari
31 maart 2020
De Corona Crisis duurt voort
Kalender

problemen bij het opvragen van de kalenderitems